dinsdag 29 oktober 2013

Khalid Hosseini -- En uit de bergen kwam de echo


Ik had veel goede verhalen over dit boek gehoord en gelezen in andere recensies. Daarom besloot ik En uit de bergen kwam de  echo  zelf ook te gaan lezen.

De vertelstijl van Khalid Hosseini is heel prettig lezen, omdat Khalid Hosseini  de karakters zo goed beschrijft. Je weet precies wat de persoon waar hij op dat moment over schrijft denkt, voelt en wat hij van plan is te gaan doen. Dat heeft Khalid Hosseini net zoals in zijn eerdere romans als de Vliegeraar heel goed tot uitdrukking gebracht. Doordat je precies weet wat de hoofdpersoon doet leer je hem ook beter kennen en kun je je beter inleven in het verhaal. Omdat je zo opgaat in het verhaal blijf je maar doorlezen, want je wilt weten wat er de volgende keer weer gaat gebeuren.

Je merkt duidelijk dat Khalid Hosseini niet voor de saaie lezers schrijft, maar voor de mensen die van een spannende roman houden. Tegelijkertijd is het ook voor mensen die van een roman houden waarin er veel over de gevoelens van iemand wordt gepraat(sentimenteel) .

Khalid Hosseini legt soms wel de dingen iets te gedetailleerd uit. Op sommigen momenten komt dat het verhaal alleen maar ten goede en begrijp je het verhaal beter.Op andere momenten daarintegen blijft hij wel is veel te lang over dingen door praten, zoals met de reis door de woestijn naar Kabul. Dat had naar mijn smaak wel iets korter gemogen.

Ik vind ook dat Khaild Hosseini met dit verhaal een blik op de werkelijkheid werpt. In het leven moet je ook keuzes maken en in het boek zie je ook de arme boer Saboor zijn lievelingskind afstaat. Maar als hij de kans krijgt om zijn kind terug te halen doet hij dat niet, omdat hij snapt dat hij dat kind niks te bieden heeft. Ik vind dat dat met de werkelijkheid te maken heeft.  In het echt leven moet je ook soms zulke keuzes maken als je zelf niet voor je kind kan zorgen. Dan laat je je kind ook adopteren, zodat het kind een beter leven krijgt. In ieder geval een beter leven dan dat jij het kind zelf kunt geven. Dat is wel een heel goed aspect dat Hosseini mooi heeft verwerkt in zijn roman.

Wat Khalid Hosseini beter had kunnen doen vind ik persoonlijk de verhaallijn iets duidelijker te maken. Er zijn veel hoofdpersonen en schimmige figuren waar je niet echt kennis mee maakt. Als je dan doorleest snap je het verhaal uiteindelijk wel weer goed, maar Hosseini had dit wel beter mogen aanpakken.

Khalid Hosseini heeft met dit boek weer een nieuw goed boek geschreven. Ik hoop net als vele anderen dat Khalid Hosseini nog meer boeken gaat schrijven die even spannend waren als de voorgaande boeken.


2 andere recensies:


1) http://mustreads.nl/recensie-en-uit-de-bergen-kwam-de-echo-khaled-Hosseini/

2) http://www.literom.knipselkranten.nl/IndexJS?#dofilter f 61383147258046 t Titel ts S v zoekstandaard%3DKhaled&2Bhosseini%26zoekauteur%3D%selitems%3D sep Titel%253DEn%2520uit%2520de%2520bergen%2520kwam%2520de%2520echo%2520 sep %26orderby%3D1







Geen opmerkingen:

Een reactie posten